12 december 2015

Voorgerecht: Gevulde Portebello met pastinaakpuree en pastinaakchips #kerst15

Vandaag in de serie #kerst15 een luxe voorgerecht en nee, dit moet je niet voor een grote groep maken, want er zit best wat werk in. 


Het gerecht bestaat uit 3 verschillende kleine receptjes en die geef ik dus ook los van elkaar...De hoeveelheden geef ik voor 2 personen, dan kan je het makkelijk verrekenen naar meerdere personen. 


Recept Pastinaak Chips
2 personen

1 pastinaak
olijfolie om in te frituren
zout

Schil de pastinaak.
Schaaf met een dunschiller 14 dunne plakjes van de pastinaak.
Leg deze op een stukje keukenrol zodat ze zo droog mogelijk zijn.
Verhit ondertussen in een koekenpan een flink laag olijfolie zodat de chipjes kunnen drijven.
Frituur dan in 4 porties de chips goudbruin en krokant in de hete olie.
Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op en stuk keukenrol.
Bestrooi ze met wat zou en bewaar ze tot gebruik.


Recept Pastinaakpuree
2 personen

1 pastinaak + wat je overhebt van de chips.
theelepel verse tijm
boter
melk

Schil de pastinaak en was hem.
Snijd de pastinaak in kleine blokjes.
Breng ze in wat water met zout aan de kook en kook ze in 20 minuten gaar.
Maak dan een mooie gladde puree van de tijm, pastinaak, wat boter en een klein scheutje melk.


Recept Gevulde Portebello
2 personen

2 portebello's
1 kleine rode ui
100 gram spekjes
teentje knoflook
1 theelepel tijm
geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper het uitje en de knoflook fijn.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de spekjes hierin.
Voeg na 3 minuten de ui, tijm en knoflook toe en bak deze ook mee.
Leg de portebello's in een ovenschaal en verdeel het ui-spek mengsel over de portebello's.
Rasp als laatste de kaas erover en bak ze in 15 minuten goudbruin in de oven.


Nu heb je 3 losse recepten... 
Om dit voorgerecht te maken, begin je met de chips.
Daarna begin je aan de puree, zodra deze in de pan zit maak je de portebello's klaar. 
Als de portebello's klaar zijn, is de puree ook zo goed als klaar. Dan is het tijd om je bord op te bouwen...


Om het bord op te maken, verdeel je eerst wat rucola over het bord, 
dan een mooi hoopje puree op het bord (evt een garneerring gebruiken) 
De portebello schuin op de puree en als garnering gebruik je de chips. 
Wij vonden de krokante chips, gecombineerd met het zout en aardse van de portebello en het zachte van de puree een erg lekkere combinatie...  Mocht je geen pastinaak willen of kunnen gebruiken kan je ook aardappel daarvoor gebruiken. 

2 opmerkingen: