16 december 2015

Hoofdgerecht: Gehaktrol #kerst15

Vandaag het 2e hoofdgerecht in de #kerst15 serie, maar ook zonder kerst is dit erg lekker om te eten. Het is een gerecht dat je best makkelijk kan maken voor een wat grotere groep. Wat ik ook wel fijn vind is dat het niet heel duur is, budget-proof zeg maar... er gaat toch erg veel uit deze maand (tenminste bij ons...).


Mijn moeder maakte dit vroeger al toen ik nog thuis woonde, toen ik getrouwd was heb ik het nooit meer gemaakt, want het was eerlijk gezegd niet mijn favoriet thuis. Tot ik laatst bij mijn ouders was en mijn moeder hem weer zag maken,... tja dat zeg er dan wel weer lekker uit... Dus toch maar eens zelf gemaakt... en het was toch eigenlijk wel erg lekker! Dus in ere hersteld... maar ik kon het niet laten het originele recept aan te passen...


Recept Gehaktrol
2-4 personen
afhankelijk van hoeveel gangen je hebt en of je grote eters te eten hebt

1 blikje croissantdeeg
250 gram gehakt
gehaktkruiden
100 gram champignons
1 ui
1 knoflookteentje
1 ei
100 gram geraspte kaas
1,5 eetlepel tomaten ketchup
1 theelepel mosterd
handje pijnboompitten
3 plakken Schwarzwalder schinken 

Verwarm een pan met wat olie en rul hierin het gehakt met wat gehaktkruiden gaar. 
Snipper ondertussen het uitje zeer fijn en bak dit mee.
Pers het knoflookteentje ook uit boven de pan.
Snijd de champignons in kleine blokjes en bak deze ook mee in het gehaktmengsel.
Voeg dan de mosterd, ketchup, kaas en pijnboompitten toe.
Roer alles goed door en haal de pan van het vuur af.
Kluts ondertussen het ei los met wat peper en zout.
Als het gehaktmengsel naar lauw afgekoeld is roer je het ei er doorheen, doe je dit als het mengsel nog erg warm/heet is dan stolt het ei gelijk en dat wil je nou pas in de oven hebben ;).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
Rol het croissantdeeg uit en gebruik 2 driehoeken die je aan elkaar laat zitten. 
Daar heb je er 2 van nodig, dus deeg voor 4 croissants, het overige deeg kan je in de koelkast bewaren om bv de volgende ochtend verse croissantjes van te bakken.
Duw met een vork de naad dicht en rol het deeg uit tot een iets grotere lap deeg, doe dit ook met de andere stuk deeg. 


Leg daarop de plakken schinken, verplaats de deegplak naar het bakblik en werk daar verder. (dat scheelt later gestuntel met een groot stuk deeg verplaatsen naar het bakblik).


Schep het gehaktmengsel op het deeg, laat daarbij een goede cm van de rand vrij.


Leg de 2e deegplak er op en vouw de flappen van de onderste plak naar boven en maak ze de gehaktrol dicht. (van mij hoeft dit niet heel erg netjes en strak, want het ziet er wel rustiek uit en het gaat uiteindelijk om de smaak)
Knijp/druk rondom de naden goed dicht en snijd aan de bovenkant het deeg 3 keer in. 


Bak de gehaktrol in 20 minuten goudbruin in de oven.



In het originele recept wat mijn moeder ooit uit het blad Boodschappen scheurde, werd het gemaakt met bladerdeeg. De eerste keer dat ik deze rol maakte mislukte hij omdat ik het deeg moest verplaatsen en hij dus uit elkaar viel. Ik had in de koelkast nog een blikje croissant deeg staan en bedacht dat dat ook moest kunnen en dat was nog lekkerder!! In dat recept van mijn moeder komen ook geen uien, knoflook en champignons voor... oh en geen kaas... Mijn ouders eten het vaak in de zomer met eens salade en een kerriesaus... Dus dat is ook nog een optie voor jullie... En wij??? Wij aten het met een salade, wat frietjes en gekookte broccoli... Kan dus zo de kersttafel op!


Hebben jullie al bedacht wat je met kerst gaat eten?

4 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee. Ik ga een vega versie maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat je dan als vulling gebruikt...
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Wow dit is wel heel erg lekker. Ik ga echt niet tot de kerst wachten om dit te maken hoor. Lijkt me echt heerlijk.
    Fijne dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hahha dat hoeft natuurlijk niet ... is maar mijn tip voor kerst... eerder mag uiteraard ook ;)...liefs Ilse

      Verwijderen