8 oktober 2015

Chocolade Truffel Taart

Wat een verrukkelijke taart zeg....
De vrouwelijke gasten op onze verjaardagen verkozen deze tot favoriet...
Dat zegt genoeg toch....
en ja het zegt ook dat vrouwen erg van chocolade houden :)


Deze taart hoef je niet te bakken, maar moet je wel in de koelkast bewaren. Ik maakte de taart in 2 delen. Op de dag van tevoren de bodem en top. Op de dag van het feestje zelf maakte ik hem af, zo voorkom je dat de cacaopoeder nattig wordt in de koelkast.


Recept Chocolade Truffel Taart
taart van ongeveer 25 cm doorsnede

320 gram bastogne koeken
185 gram boter
400 gram pure chocolade
6 eieren
flinke snuf zout
250 ml slagroom
4 eetlepels suiker
garneerchocolade
2 eetlepels cacaopoeder
bakje frambozen

Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Hak de bastogne koeken fijn en smelt de boter.


Roer de boter en koekkruimels goed door elkaar heen en druk dit mengsel met een lepel stevig aan in de vorm.


Laat de bodem in een half uur hard worden in de koelkast.
Bovenop de bodem komt een chocolade mousse.
Smelt hiervoor 400 gram chocolade au bain marie, als alles gesmolten is zet je de schaal apart en laat de chocolade afkoelen.
Splits ondertussen de eieren. 
Het eiwit klop je stijf met een flinke snuf zeezout, zet het in de koelkast tot gebruik.
Klop daarna de slagroom lobbig en dus echt niet stijf en zet ook deze in de koelkast.
De eierdooiers en de suiker doe je in een hittebestendige kom. 
Zet deze op een pan met warm water van ongeveer 60-70 graden (warmer mag het water niet zijn, gebruik hier een thermometer voor bv deze van de IKEA, anders heb je een omelet ;)..)
Mix de eieren en suiker in 5 minuten romig en tot een vla achtige substantie terwijl de schaal boven het warme water hangt. 


Nu moet je even snel werken anders kan je klontjes krijgen, wat niet heel erg is, want dat zijn eigenlijk bonkjes chocolade, maar voor de textuur is het beter dat je geen klontjes hebt.
Neem de schaal met de creme van de pan af en roer er snel met een garde de afgekoelde chocolade doorheen.
Klop dan de slagroom erdoor heen. 
Als laatste spatel je het eiwit in meerder porties rustig door het mengsel heen.
Verdeel de mousse over de taartbodem en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast, maar een nachtje is nog beter.
Als de taart opgesteven is, kan je hem afmaken. 
Doe 2 theelepels cacaopoeder in een zeefje en verdeel dit over de taart, dit mag een lekkere dikke laag zijn. 


Daarna kan je de taart garneren met de frambozen en de garneerchocolade. 
Bewaar hem in de koelkast tot het gebruik. 



Matthijs vond het ook helemaal niet erg dat mama bezig was met een chocolade taart....


1 opmerking: