16 januari 2015

Rodekooltaart met kaas... veel kaas :)

Met rode kool is er in ons gezin iets heel gek aan de hand...
Onze oudste kanjer lust de gekste dingen qua groente en fruit en 
vind het allemaal even lekker en wil altijd proeven...
Laten we zeggen dat hij een goed ontwikkelde smaak heeft.
Onze jongste daarintegen heeft een iets minder goed ontwikkelde smaak, 
is wat kieskeuriger en door alleen al te kijken weet hij of het eten lekker is...
geweldige truc... snap nog steeds niet hoe hij dat doet...proeven door te kijken...
Maar ook hij eet nog steeds erg goed... Zijn lievelings eten is dan ook broccoli, pasta en een stukje vlees. 

Even terug naar de rode kool...
Onze alleseter gruwelt echt van de rode kool... iedere keer neemt hij vol goede moed een hap en dan brrrr...nee mam lust het nog steeds niet... en Matthijs... onze iets minder alleseter.... die eet glimlachend zijn bord leeg... Ongelooflijk... de eerste keer geloofde we onze ogen niet... nu beginnen we er aan te wennen... maar het blijft vreemd...

Wij waren dus helemaal blij met onze herontdekking van rode kool, maar Thomas dus niet zo erg...
Jammer want we zouden het best vaker willen eten en zo'n kool daar kan je vaak wel 2 keer van eten.


Nu had ik een tijdje geleden een mega grote rode kool, 
voor mijn gevoel kon daar een weeshuis een week van eten...
Thomas keek al ongelukkig in de pan en zag later nog een kwart in de koelkast liggen...
Bah zei hij we eten het van de week nog een keer. 
Maar dat was niet zo hoor... 
van de kwart maakte ik een salade, maar daar later meer over.
We aten rode kool en de rest van de rode kool ging kant en klaar de vriezer in.


Ik maakte dit keer voor ons een rode kool taart, 
veel van zulke taarten zijn met aardappels of een bladerdeeg bodem....
Nou deze niet.... 
Ik maakte hem geschikt voor een koolhydraat dieet, aangezien ik nog steeds zo min mogelijk aardappels en pasta eet. Ik wilde graag een taart maken zonder eieren, aangezien we vaak 2 keer quiche per week eten.
Daarnaast is deze taart ook heel goed geschikt voor mensen die vegetarisch eten. 

Mocht je nou heel erg verknocht zijn aan aardappels, start dan met een laag aardappelpuree of serveer de taart met losse gekookte aardappels. Maar nogmaals hij heeft het niet nodig....
En ben je dol op vlees en wil je het niet een dag laten staan...rul dan wat gehakt en meng dit door de rode kool, maar een los balletje gehakt kan er natuurlijk ook bij.

Rodekooltaart met kaas
2 personen

1 appel
rode kool voor 2 personen (sorry niet gewogen)
50 gram creme fraich
1 bol mozerella (verkruimel deze)
30 gram geraspte oude kaas
30 gram geraspte jong belegen kaas
1 teentje knoflook
peper en zout
pijnboom pitten

Eerst kookte ik de rode kool gaar, zoals in dit recept. Alleen voegde ik geen appel of appelmoes toe. 
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de appel en snijd hem in smalle plakjes.
Neem een ovenschaal en leg daarin een laagje appelplakjes.



Verdeel daar overheen de gare rode kool.



Meng dan in een schaal de overige ingrediënten behalve de pijnboompitten, dit word een stevige massa. 



Verdeel het kaasmengsel over de rode kool.




Als laatste mag er een handje pijnboompitten over heen.



Bak de taart in 20 minuten mooi goudbruin, zet desnoods de grill nog even aan voor een extra krokante bovenkant.




En dan smullen maar.... 
Want wij vonden dit verrassend lekker!!
en gelijk weer een nieuwe variatie...want meerdere keren prakkie rode kool wordt hier niet gewaardeerd :)

1 opmerking:

  1. Zo, dit lijkt mij ook heerlijk hoor. Ik vind rode kool sowieso heerlijk, maar in deze vorm is voor mij ook een nieuwtje...
    Ik at van de week zelf een keer rodekoolsoep, een recept van 24kitchen, en jee wat was dat ook lekker...
    Ik wens je een heerlijk weekend,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen