24 september 2014

Oud-Hollands dessert: Griesmeelpudding met bramensaus

Al vaker heb ik het vertelt wij eten weinig toetjes, 
MAAR
als we toetjes eten, doen we het goed ;)

In de zomer is het vaak vers fruit (evt. met slagroom) of een ijsje.
Nu het wat frisser begint te worden, de dagen wat korter...
komt het verlangen naar stevigere toetjes.

Zoals deze griesmeel.
Altijd lekker,
van de zomer heb ik bramen met vanillesuiker ingevroren om er saus van te koken.
...en dat gebeurde ook


Dit keer 2 recepten in 1 blog... 
het zijn heel simpele receptjes,
maar vooruit ik deel ze toch... 
want lang niet iedereen kookt zelf pudding of saus...
en dat terwijl het zo makkelijk is!
(en ik vind het makkelijk om het hier zelf terug te kunnen vinden)

Recept Griesmeelpudding

1 liter melk
100 gram griesmeel

50 gram suiker (officeel 75 gram)

puddingvorm of glazen schaal(tjes)

Weeg de suiker en de griesmeel af en meng dit door elkaar.
Breng de melk aan de kook.
Mix met een garde de suiker en het griesmeel door de melk.
Breng het al roerend weer aan de kook.
Laat dit 2 minuten zachtjes doorkoken.
Spoel ondertussen de puddingvorm om met water.
Giet de griesmeelpudding in de vorm en laat hem afkoelen
Zet hem in de koelkast om verder op te stijven.


Recept Bramensaus
genoeg voor de pudding

Voor deze saus gebruikte ik ingevroren bramen, hoe ik dat deed kan je hier lezen. Dit zullen jullie niet allemaal in de vriezer hebben liggen, dan kan je ook bevroren bramen uit de winkel gebruiken of vers geplukte bramen.

150-200 gram bramen
vanillesuiker naar smaak
water

Breng de bramen met een klein laagje water en wat vanillesuiker aan de kook.

Draai het gas dan laag en laat de bramen kapot koken.

Je zou ze evt. kunnen pureren of door een doek kunnen zeven om de pitjes eruit te zeven.
Als de bramen fijn zijn, voeg je genoeg water toe tot de saus dik/dun genoeg is.

De saus kan je warm of koud serveren.


Smakelijk!


4 opmerkingen:

  1. Mijn lievelingstoetje ( maar dan zonder rood spul)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmhhhh verrukkelijk!! Bijna elke dag zelf gekookte toetjes, Vanille pudding, Vanille pudding met lange vingers, Chocolade pudding, Griesmeelpap, Rijstepap, en dan maar hopen dat je het grootste stuk vel krijgt. Want dat lusten we allemaal even graag. ;-) echte papkindjes hier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt goed! Even gaan kijken war ik griesmaael kan kopen hier en de goedkoopste, want import gaat ver over de Dutch price.
    Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar woon je dan Wilma? Het heet ook wel tarwegries....
      Wordt ook veel in buitenlandse keukens gebruikt,
      Groetjes Ilse

      Verwijderen